info foto's links

Nederlands Gereformeerde Kerk

Broederweg 34 Kampen

Rijksmonument 512055
Kerkelijke gebouwen
1911-'12

ⓘ  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gereformeerde KERK naar ontwerp van Tjeerd Kuipers in 1911-/1912 in Berlagiaanse-stijl gebouwd. De architect Tjeerd Kuipers liet zich zeer inspireren door H.P. Berlage zoals te zien is aan de vlakke muurbehandeling, rondboogvenstersramen en natuurstenen elementen. Kuipers was de meest productieve kerkontwerper vooral voor gereformeerde kerken voor de periode 1850-1940. De kerk is gesitueerd op de hoek van twee straten aan de rand van het oude centrum.

Omschrijving

Kerkgebouw in de vorm van een Grieks kruis opgetrokken in schoon metselwerk onder met grijze muldenpannen gedekte zadeldaken.

Voorgevel (O) met een middenrisaliet dat een driebeukige kerk suggereert. Hetsaliet wordt afgesloten door hoeklisenen met natuurstenen afdekplaten en is voorzien van een waterlijst. Centraal geplaatste entree onder een rondboog met archivolten. De houten deuren ijzerbe-slag staan onder een natuurstenen kalf met daarboven een vertikaal geleed, rondboogvormig bovenlicht. Boven de entree drie hoge rondboogvormig vensters met glas-in-lood. In de top een klein rondboogvormig venster. De zijgevels van het risaliet bevatten deuren onder segmentbogen met zandstenen aanzetstenen. In de terugliggende delen van de voorgevel staan kleine rondboogvormige vensters.

Zijgevel (Z) bestaande uit links een risalerend geveldeel (de eindgevel van een transeptarm) en een terugliggend geveldeel rechts met een vierzijdige kapel. In het terugliggenede geveldeel en de kapel meerdere rondboogvensters. In het risaliet een entree onder rondboog, daarboven een zeer groot rondboogvormig venster met glas-in-loodgeplaatst is. Ook de noordelijke transeptarm bevat een dergelijk rondboogvormig venster.

In de achtergevel diverse kleine rondboogvormige vensters. Vrij sober INTERIEUR met balkons, steunend op natuurstenen zuilen met corintische kapitelen en galerijen. Beschoten plafond met plafondbalken steunend op korbelen. Oorpronkelijke preekstoel bestaande uit een marmeren voet met houten opbouw.

Waardering: Kerk van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

- als uitdrukking van het gereformeerde leven in Kampen

- als kenmerkend voorbeeld van een gereformeerde kerk uit het oeuvre van Tj. Kuipers

- vanwege de Berlagiaanse bouwstijl

- vanwege de hoge mate van gaafheid van in- en exterieur

- vanwege de beeldbepalende functie

articles on abortion read how much are abortion pills
drug coupons read cialis coupon codes
aerius saft aerius schmelztabletten aerius kaufen
carduran davidspot.com cardura 1 mg
paxillus vernalis paxillus vernalis paxillus

monumentenregister ▸